L’art contemporani estrena casa a Mataró

El centre de creació i pensament contemporani vol ajudar en la creació dels artistes mataronins

Can Xalant ha de convertir-se en el centre de refugi dels joves artistes i creadors de pensament contemporani de la ciutat. Però aquesta antiga masia restaurada que es va inaugurar el mes de març encara no allotja a cap artista ni ha pogut començar a desenvolupar les seves activitats. Tot i així, els seus plans de futurs són molts i interessants, però caldrà deixar passar el temps per poder valorar si es compleixen les expectatives dipositades en aquest centre artístic.

El passat divendres 16 de desembre Can Xalant va ser presentat oficialment a altres centres i futurs centres de les mateixes característiques. Aquest va ser el primer acte públic que s’ha fet al centre d’art, inaugurat el passat maig. Però en aquell moment el que s’inaugurava era l’edifici, i fins a finals de setembre no es va obrir el concurs per a les empreses que el volguessin gestionar. Finalment, el concurs es va resoldre i ja fa poc més d’un mes que els seus responsables s’hi han instal·lat. L’empresa de gestió cultural Trànsit i l’Associació d’Art Contemporani de Mataró van resultar els guanyadors del concurs i per tant els encarregats dels dos primers anys de gestió del Centre de creació i pensament contemporani. Tot plegat fa de Can Xalant un centre jove però amb grans plans de futur. Els artistes de la ciutat, especialment els més interessats en les noves tecnologies, seran els principals beneficiaris, però no els únics.

Tres residents
Els tres tallers per a artistes són un dels plats forts del centre. Aquests tallers se’ls cedirà a tres artistes o col·lectius que els pagaran a un preu molt per sota del mercat. “Tenim ganes que cap al febrer els artistes ja siguin aquí” explica Delícia Burser, la coordinadora d’activitats, que afegeix “perquè mentrestant l’espai hi és i es desaprofita”. Per aquest motiu es preveu que les primeres convocatòries s’obrin només començar el 2006. Els artistes que s’hi instal·lin disposaran dels tallers durant sis mesos consecutius i si volen allargar aquest període podran fer-ho fins a dos anys sempre que el centre hi estigui d’acord. Però el preu que hauran de pagar els artistes no serà únicament econòmic, sinó que per compensar aquesta rebaixa respecte el preu de mercat s’hauran d’implicar en la vida del centre. Tal com explica Burser, “se’ls hi pot demanar una exposició, una mostra de com han fet el treball... tot depèn de l’artista i de la seva feina”.

Però si els artistes de la ciutat i comarca seran un dels eixos principals del centre, també ho seran altres que podran treballar a Can Xalant gràcies a programes d’intercanvis. Can Xalant no només els hi cedirà un dels tallers, sinó que ha convertit una de les seves àrees en un petit apartament on pugui portar una vida normal. La iniciativa és d’allò més positiva ja que els convidats aportaran al centre idees noves i diferents. “Des de la direcció proposem que Can Xalant s’obri a persones que tinguin un interès pel territori on està, tant el barri com la ciutat. Es busca la implicació, ja sigui social, històrica...” puntualitza la coordinadora. Per aquest motiu han iniciat tractes amb centres de Colòmbia i Montreal, i de la mateixa manera que Can Xalant allotjarà un dels seus artistes, es farà un concurs per dotar d’una estada en un d’aquests centres a un jove mataroní.

Tallers ben equipats
D’aquesta manera, Can Xalant no vol convertir-se tant en un centre d’exposició sinó en un centre de creació. Els projectes anteriors es destinaven a un públic molt reduït i especialitzat, però les activitats del centre cultural aniran més enllà. El centre disposa d’un laboratori de postproducció de video, un d’audio i un medialab que podrà fer servir qualsevol persona que el necessiti sempre que presenti un projecte amb certa garantia de qualitat. “Són molts diners que ens estem gastant en material i per tant volem que tothom el pugui fer servir”, puntualitza Delícia i afegeix que aquests laboratoris comptaran amb tècnics especialistes per ajudar als joves que ho necessitin.

Col·laborar amb altres entitats de la ciutat, desenvolupar una tasca pedagògica especialment amb els alumnes de les tres escoles de la ciutat que imparteixen el batxillerat artístic o mostrar noves creacions artístiques són alguns altres dels projectes essencials d’aquest centre artístic que acaba de néixer a la ciutat i que es pioner a Catalunya.