Estimats Reis...

Mataronins i mataronines de l'àmbit cultural, social, religiós i esportiu demanen els seus desitjos de cara a l'any 2018

  • Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer
  • Divendres, 05 Gener 2018 09:32

Cavalcada dels Reis Mags

Arriben els Reis Mags i, amb ells, afloren els desitjos cap a un any que s'espera amb optimisme. La desorientació i el desconeixement de cap a on anem sembla ser la tònica d'inici d'aquest any 2018 després que el 2017 hagi estat intens i convuls, sobretot a escala social i política. Tot i això, l'esperança i el bon humor es manté per caminar cap a una realitat millor.


La cultura continua intentant aixecar el vol més alt, els conflictes socials i polítics es mantenen a l'ordre del dia, la religió espera enlairar-se de nou i els esports aposten fort. El 2018 promet ser un any de reivindicacions, de sortir al carrer a protestar i de convulsió política just després de les eleccions autonòmiques i ara que encara no tenim govern català. Un any ple d'inconformisme en el qual, molt probablement, s'arrossegaran conflictes del 2017. Qüestions d'igualtat de gènere i de lluita contra la precarització laboral encapçalen la llista de desitjos pel 2018 dels personatges mataronins entrevistats. Llargues cartes als reis que, siguin quines siguin les seves demandes, només cal esperar que el 2018 els escolti i compleixi tots.

Xavier Alomà: actor

Perfils 2017, perfils- xavier alomà

“M'agradaria que la presència de les dones en el món de l'espectacle fos més alta”
És un jove actor mataroní que enguany ha participat de l'espectacle 'L'home inacabat' a Can Gassol i ha sortit a la sèrie de TV3 'Com si fos ahir', entre altres muntatges. Alomà ha pogut observar que dins el món del teatre “la presència de les dones hauria de millorar perquè el sector està molt desequilibrat”. Ha detectat que la programació general de grans teatres compten amb molt poques dones directores i creadores, amb una presència que es redueix a aproximadament el 10%. “A nivell interpretatiu està una mica més equilibrat”, però sobretot les obres clàssiques continuen sent un espai d'homes. Té clarque molts actors i col·lectius treballen per millorar aquesta situació però que, tot i això, “institucions i professionals haurien de fer un esforç perquè no s'oblidi aquest tema”. A més, també desitja que a Mataró “es continuï treballant consolidar i eixamplar el ventall de produccions locals que es generen”.

Josep Teixidó: mossèn de Santa Maria i Sant Josep

Perfils 2017, perfils- josep teixidó
“Desitjo que la societat redescobreixi els valors i les virtuts cristianes”
Tot i la seva joventut, en Josep Teixidó és el mossèn de les esglésies mataronines de Santa Maria i de Sant Josep i participa de moltes iniciatives vinculades a aquesta. A la seva carta als reis té el desig que les persones recuperin i redescobreixin els valors i les virtuts del cristianisme. Explica que alguns d'aquests valors que caldria tenir més presents són la solidaritat o el perdó i que caldria que, no només els coneguem, sinó que també els apliquem. Teixidó afirma que redescobrir i posar en pràctica aquestes virtuts és la millor manera de sentir i “aportar felicitat”.

Anna Aluart: fotògrafa professional

Perfils 2017, perfils-Anna Aluart

“Desitjo un futur més encoratjador per a la fotografia professional”
Aluart va ser l'encarregada d'immortalitzar la celebració de Les Santes 2017 com a fotògrafa oficial de la festa. Les imatges es podran veure a l'estiu a la tradicional exposició de Les Santes. La seva carta als Reis té com a tema principal el desig pel 2018 “d'un futur més encoratjador per a la fotografia professional del que es preveu a l'horitzó”. Té clar que la seva professió és plena d'intrusisme i que és important alçar la veu contra aquest fenomen i contra la “crisi galopant que ha minvat el mercat professional”.
Des del seu punt de vista, són diversos els factors que han fet que la fotografia professional entri en una etapa d'incertesa, com ara el fet que aficionats que no tenen una situació professional de fotògraf regulada “puguin fer una competència deslleial als professionals, la irrupció de la fotografia digital que l'ha posat a l'abast de tothom i els abusos constants a la professió”. Destaca que tots aquests són trets generals de la professió i la principal problemàtica que està patint la fotografia.

Ruben Bes: músic i professor de pedagogia musical

Perfils 2017, perfils-Ruben Bes

“Desitjo un accés universal a l'educació musical i a la formació artística”
En Ruben Bes és músic de professió, va formar part de l'equip docent de l'Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM) i és professor de Pedagogia Musical a l'ESMUC. El seu desig és que “totes les persones que ho vulguin i desitgin puguin tenir accés a l'educació musical i la formació artística” perquè considera que és un dret fonamental que ens ajuda a ser millors persones. Considera que la música i l'art i la cultura en general ajuden a desenvolupar l'esperit crític, la creativitat i l'autonomia de les persones. “El meu desig és la democratització de l'accés a l'art en general”, afirma. Bes opina que a Mataró l'EMMM ajuda al fet que la música arribi a tothom amb projectes com les Escoles Orquestrals, però “caldria que tingués més abast”. Opina que caldria que l'EMMM tingués més recursos i infraestructura per poder garantir l'accés a tothom qui ho volgués dels 125.000 habitants de la nostra ciutat.  També demana als Reis Mags la creació d'un Auditori a Mataró per exercir de “dinamitzador cultural”.

Arnau Porta: socorrista voluntari de la Creu Roja

Perfils 2017, perfils-arnau porta
“Als Reis Mags els demano un món que tothom el pugui gaudir de la mateixa manera”
L'Arnau pertany a la Creu Roja des de l'any 2013 i dedica el seu temps lliure a la secció de Socors i Emergències de l’organització com a socorrista, patró d’embarcacions i mariner. Té clar que el seu desig és que tothom pugui gaudir amb igualtat, un món en el que la solidaritat i l'entrega cap a aquells qui menys tenen sigui present en tota la societat. Des del seu punt de vista, cal que “amb voluntat i perseverança busquem un món millor, en el qual obtinguem una ciutat sense desigualtats, sense distincions d'ètnia, gènere o condició social”, afirma. Afegeix, també, que des del seu punt de vista és important que el 2018 sigui un any on es mantingui l'esperança per la llibertat i la justícia social.

Laura López: exwaterpolista

Perfils 2017, perfils-Laura López
“Desitjo que es reconegui més l'esport femení general i, en particular, el waterpolo”
La Laura treballa com a fisioterapeuta però durant molts anys va ser una waterpolista professional  plena d'èxits. Concretament va formar part de l'equip de la Sirena CNM fins la temporada 2016-17 i va jugar amb la Selecció Espanyola als Jocs Olímpics de Londres (2012) i Rio de Janeiro (2016), entre moltes d'altres grans competicions. La seva carta als reis té un desig molt clar: que es doni més reconeixement a tots els esports femenins i, en particular, al món del waterpolo.
López creu que el primer pas seria que els mitjans de comunicació “donin més protagonisme a l'esport femení i no a la vida privada de les esportistes”. Té clar que, si se'ls donés més importància, hi hauria més espectadors i seguidors de l'esport femení i, conseqüentment, tindrien més ajudes econòmiques. “Seria un cicle”, opina.

Maria Fàbregas: voluntària en camps de refugiats

Perfils 2017, perfils-maria fàbregas
“Que hi hagi una acollida real en els camps de refugiats i que Europa obri les portes als que ho necessiten”
La jove mataronina es troba actualment al camp de Moria a Lesbos sota el paraigües de la ONG Mercy Corps, organització que es dedica a donar assistència monetària a les persones refugiades que arriben a terres gregues. En relació a la cooperació internacional i l'acollida, la Maria desitja que hi hagi una acollida real de les persones refugiades. També demana que aquells que estan atrapats a països com Grecia o Italia, “puguin ser traslladats a altres països de la UE com es van comprometre des d'Europa”. Afegeix que voldria que en aquests països hi haguessin sistemes d'integració i acollida de veritat, “on les famílies puguin començar de nou i sentir-se còmodes amb una segona oportunitat”.
També desitja “que el racisme i la xenofòbia sigui menys present a les nostres societats” i que a Mataró, la societat faci seu el discurs de l'acceptació del diferent.

 

 

 

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: