Enrique Chicote, la docència tecnològica

El barceloní és va ser guanyador del programa 50 x 15

Tot i la voluntat d’estudiar veterinària, el fet que aquesta no s’impartís a Barcelona va fer que Enrique Chicote s’acabés decidint per l’enginyeria industrial agrícola, que acabà complementant posteriorment amb l’enginyeria superior. Un cop acabats els estudis, el barceloní es dedicà durant uns anys a fer projectes relacionats amb el medi ambient, concretament sobre la indústria alimentària, i també a fer auditories ambientals al ports de Barcelona i Tarragona.El camp de la docència sempre l’havia interessat. Després d’haver col·laborat com a professor a diversos postgraus i mòduls i, degut a la davallada del sector on treballava, l’any 1994, en Chicote decidia dedicar-se a la docència, impartint l’assignatura de tecnologia. Després de passar per l’Institut la Mercè de Barcelona i per l’Enric Borràs de Badalona, el barceloní arribà fa sis anys a l’IES Alexandre Satorras, on actualment exerceix el càrrec de director. “Ser director no és difícil, però tens molts fronts oberts. Hi ha dies que penses, avui no he fet res, però després de fer el recull del dia, te n’adones que en realitat sí que vas fent, encara que siguin petites coses” explica l’Enrique. La falta de temps personal i familiar ha sigut el motiu pel qual en Chicote ha decidit deixar el seu càrrec al Satorras. El proper curs l’Institut IES de Llavaneres serà el nou centre on hi treballarà.A banda de la seva tasca com a docent i director, el barceloní és conegut per moltes persones, ja que va ser el primer guanyador del programa televisiu 50x15. Tot i les diverses històries i comentaris sobre el fet que el programa estigués preparat o amanyat, el propi Enrique afirma que va ser la culturilla general que afortunadament posseeix el que el va fer guanyar de forma legal.

“La docència és formar persones”

Un dels temes de debat més tractat en l’actualitat és l’actitud i el comportament que mostren els adolescents d’avui dia i que deixa molt a desitjar. Després de molts anys d’experiència l’Enrique pensa que en els últims deu anys aquest aspecte ha millorat. “Evidentment tot depèn del perfil de l’alumne del que parlem, però crec que la figura del cafre està desapareixent una mica. És cert que els alumnes problemàtics ho són més ara que abans, hi ha nanos que no se n’adonen d’on estan arribant, però aquests tipus d’alumnes representen un u per cent del total” explica en Chicote. La falta de respecte i la gran permissivitat que adopten una gran quantitat de pares i tutors semblen ser la principal causa de l’actitud i el comportament de molts adolescents.

Apunts

Defineix-teSóc una bona persona, curiós i m’agraden molt els reptesUn llibreM’agraden molts, però per exemple La conjura de los necios. Vaig riure molt llegint aquesta novel·la, és molt divertidaUna pel·lículaEl verdugo de Luís García Berlanga. És un retrat d’una època, molt ben fet, aquesta pel·lícula toca molts aspectesUn viatgeAls Mars del Sud a veure la CopraAssignaturaLa tecnologia industrialEdat dels alumnes preferidaEntre els 16 i els 18, perquè ja comencen a madurarUn somniQue hi hagi una plena consciència social, un respecte en el sentit ampli