Imprimir aquesta pàgina

Gastón Mendieta, una vida a tot color

Mendieta és il·lustrador i ha treballat per a grans capçaleres com 'The Economist', 'The Wall Street Journal', 'Forbes' o 'The New York Times'

Perfils, 2017/2019 - perfils- Gaston Mendieta

Mataroní d'adopció (va venir a viure-hi el 2015), a en Gastón sempre li havia agradat el dibuix, però no sabia com dedicar-s'hi. Tampoc a la carrera d'il·lustració, la qual va cursar a l'escola d'art Serra i Abella, li van dir mai quina utilitat tenia dins el món laboral. "Només es parlava de llibres, tot molt infantil... Però hi havia gent a qui això no ens agradava", explica. Amb el temps, buscant inspiració i aprofitant eines com Instagram, va anar trobant el camí. El món editorial i la publicitat van cridar-li l'atenció, i va començar a endinsar-s'hi.

Els inicis sempre són complicats, i més si ets exigent amb la teva feina. "De bones idees –pel seu gust– en surten poques". En Gastón va començar creant el seu portafolis (dues vegades, perquè del primer no li agradava res), va crear la seva pàgina web i després va començar a anar a la caça de clients. "Potser de 200 correus, te'n contesten un, i és una màquina que t'informa que estan de vacances. És una mica frustrant al principi", explica.

Però la perseverança dona resultats i avui dia ja ha treballat per a grans capçaleres com 'The Economist', 'The Wall Street Journal', 'Forbes' o 'The New York Times'. Aquest últim va ser justament el seu primer encàrrec, un trampolí que va impulsar-lo en el sector. Un dia, a les 12 del migdia, quan era al dentista, va contactar amb ell un director d'art del mitjà: a les 15 h havia de tenir els esbossos i a les 19 h era l'entrega final. Va posar-se a dibuixar de seguida, i l'endemà la seva il·lustració ja estava penjada. "Si sense experiència et donen l'oportunitat al NYT, els altres diaris que vinguin que són menys coneguts també poden donar-te-la", apunta. Per a l'artista, l'objectiu d'una il·lustració és "expressar una idea, que s'entengui, i que sigui agradable de veure".

Ilustracions de Gastón Mendieta

En constant formació

A part del dibuix, coses com la música, l'esport i viatjar l'ajuden a desconnectar. Però per a ell, tot allò que creu que pot sumar a la seva feina també és un hobby. La tecnologia va molt de pressa i cal adaptar-se al que està a l'ordre del dia, com les il·lustracions animades. Ara està aprenent a fer-les pel seu compte i també intenta fer els seus propis sons. "Dependre de gent sempre és dolent –assegura– perquè condicionen la teva feina". A més, "amb 31 anys no puc deixar d'aprendre, a part que m'agrada fer-ho", afegeix.

Mirant endavant

Hi ha molts clients amb els quals en Gastón voldria treballar, però "per a qualsevol il·lustrador, fer una portada per al 'The New Yorker' seria boníssim, perquè és setmanal i no té text, és només la il·lustració", explica. I com a home a qui agraden els reptes, "si pot ser animada i feta per mi, millor", matisa. Pel poc temps que porta, no es queixa pas de la seva cartera de clients, sinó tot el contrari: sap molt bé que treballa amb alguns dels noms més importants del món editorial. Però també li agradaria aprofundir més en altres sectors, com ara la publicitat. "Fer qualsevol spot animat per a alguna campanya solidària a escala mundial, o treballar amb marques com Apple, Nike, Adidas..." seria un dels grans objectius. Un projecte que també li agradaria fer és el cartell de Les Santes.

APUNTS:
Un il·lustrador refent: Emiliano Ponzi
Un objectiu professional: fer una portada per al The New Yorker
Un racó de Mataró: Els voltants de Santa Maria.
Un viatge preferit: Melbourne
Un destí pendent: Grècia