Albert Busquets, el tronc

És Capgròs des del primer assaig

  • Laura Arias / Anna Aluart
  • Dijous, 20 Juny 2013 11:58

Perfils, Albert Busquets

Albert Busquets és una de les persones que forma part de la colla castellera Capgrossos de Mataró des del primer moment. Quan es va formar el conjunt, ell va assistir al primer assaig i des de llavors que hi és. “Els primers assaigs ningú sabia què s’havia de fer, alguns havien anat alguna vegada a assaigs de castellers de Barcelona”, diu Busquets. A més, l’any 1995 Xavier Brotons va publicar el llibre “Castells i castellers”, d’on la primera fornada de capgrossos va treure molta inspiració. “Amb les indicacions dels que sabien alguna cosa de castells i del llibre que s’havia publicat en aquella època anàvem seguint el manual, anàvem provant”, recorda Albert Busquets. Aquell primer col·lectiu va aprendre sobre la marxa i el seu camí va ser el de millorar cada dia. La colla anava in crescendo, anàvem creixent en castells, cada cop necessitàvem més gent i anava venint més gent”, diu el casteller.

Albert Busquets sempre ha estat al tronc dels castells. “Vaig començar de segon quan fèiem castells de 6 i de 7 i quan vam començar amb la torra de 7 i els castells de 8 i de 9 vaig pujar un pis, ja no em tocava la pinya, estava per sobre”, diu Busquets.

Fa uns anys que ha tornat a baixar però sempre ha estat part del tronc i ha col·laborat en la construcció de castells de totes mides. A més, durant un temps va encarregar-se de la preparació física de la colla, arrel de la seva feina com a professor universitari en el grau de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport.

Durant la construcció d’un castell, el capgròs veterà assegura que només està pendent dels seus companys. “El més important és que la persona de dalt estigui bé amb tu, que no li baixis l’espatlla i que si se’n va cap a la dreta l’ajudis a tornar cap a l’esquerra”, diu Busquets.

“Poc per endavant”

“Només queden Vilafranca, la Vella, els Minyons... i estarem com ells”
Alguns castellers mataronins com Albert Busquets poden dir que han vist néixer una colla i ells mateixos l’han portat al màxim nivell: la gamma extra. Si ho mires així és molt gros, et sents orgullós d’haver-ho fet, de seguir-ho fent i d’intentar portar la colla més enllà”, confessa el casteller. Assegura que la colla s’emmiralla en les que té per endavant i que n’hi queden poques. “Només ens queden Vilafranca, la Vella, Minyons... i estarem igual que ells”, diu. Per explicar la fita castellera, busca un símil futbolístic. “És com si el Mataró de futbol en dos anys arribés a primera divisió i per davant tingués només el Barça”, compara el casteller. Després d’assolir la gamma extra, Busquets desitja que tothom li doni importància i faci costat als blaus.

APUNTS

Defineix-te
Competitiu en el bon sentit, m’agrada fer bé les coses però no trepitjant els altres. Sóc solidari i a la vegada honest amb el que faig.

Un castell
El 5 de 9 perquè és un castell de gamma extra que implica molta gent de pinya i folre i tenir molt de tronc i canalla.

Un viatge
Qualsevol plaça castellera.

Un llibre
La saga de “La fundació”, d'Isaac Asimov

Una pel·lícula
“The Dark Knight”, de Christopher Nolan

Un somni
Seguir fent allò que m’agrada professionalment i amb el hobby dels castells.