Josep Filbà, associar-se per guanyar

Secretari general de la Unió de Botiguers de Mataró

“Podríem dir que la meva vida ha transcorregut al voltant d’un eix físic: la Riera”, diu Josep Filbà. Allà va néixer, es va fer gran i va desenvolupar una part important de la seva activitat com a comerciant. L’edifici on actualment funciona l’establiment d’electrodomèstics Miró era la seu d’un negoci familiar pràcticament centenari. “Tot l‘edifici era de la família i en els baixos i la primera planta hi teníem l’establiment La Parisina”, recorda el comerciant. Ara fa deu anys, quan van tancar l’empresa, es posava fi a “137 anys d’història del comerç a la ciutat”, reconeix Filbà. Després de cloure aquella etapa, el comerciant no va anar gaire lluny de la Riera. {pdf:http://www.totmataro.cat/portal//images/stories/pdf/tot perfils josep filba.pdf}

Filbà havia sigut, ara fa 30 anys, membre fundador de la Unió de Botiguers de Mataró i va presidir l’associació durant 12 anys. Finalment, quan va tancar La Parisina, va fer-se càrrec de la secretaria general de l’entitat que aplega els comerciants de la ciutat, lloc que segueix ocupant de forma professional des del carrer Pujol, un dels afluents de la Riera.

La Unió de Botiguers de Mataró vetlla pels interessos dels associats, que ara per ara, ascendeixen a la xifra de 450 comerços de la ciutat. Un nombre que no arriba ni tant sols a la meitat de la totalitat d’establiments de la capital maresmenca. “No existeix un cens oficial, però s’estima que hi ha 2.200 establiments del sector comercial a Mataró”, exposa el secretari general de l’associació. Associar-se és, ara per ara, una elecció lliure així que Filbà i el seu equip han de treballar per trobar nous associats i mantenir els que ja ho són. “Hem de convèncer els nostres associats que segueixin aportant recursos perquè els compensa, encara que alguns retorns es poden quantificar i altres són més intangibles”, afirma el comerciant.

“No paguen però ja els va bé”

“Fer que allò que era voluntari deixi de ser-ho”

La quota d’associats a la Unió de Botiguers de Mataró no arriba tant sols a la meitat dels comerços de la ciutat. No obstant, els associats a l’entitat que paguen quota han obtingut resultats que molts cops ha beneficiat, de retruc, altres establiments, segons Filbà. “No paguen quotes però ja els va bé i això no és just”, es queixa el secretari general de l’associació. Per això, una de les reivindicacions del secretari general de l’entitat és arribar, algun dia, a crear un marc legal que capgirés aquesta situació. “Des de la iniciativa política impulsar una llei que permeti, qui ho vulgui, utilitzar-la”, diu Filbà. Consistiria en autoimposar-se una quota després d’arribar a un acord. “Veuria el meu somni realitzat”, afirma Josep Filbà.

Apunts

Defineix-teMolt vinculat al meu entorn familiar, molt inquiet pel creixement personal, involucrat i compromès amb la ciutatUn llibre“La Historia del Temps”, d’Stephen HopkinsUna pel·lícula“2001: Odisea a l’espai”, d’Stanley KubrickUn viatgeM’agradaria anar a l’AntàrtidaUn comerciantAmadeu Barbany, de GranollersUn somniLa plena vitalitat fins el darrer moment de la vida