Incomunicació i assetjament: un Mamet a la Saleta

La Sala Cabanyes reprèn l'activitat teatral amb Rabassa dirigint a Mayola i Capdaigua a 'Oleanna'

  • Redacció // Foto: cedida
  • Divendres, 27 Octubre 2017 00:00

Cultura 2017, oleanna sala cabanyes

Torna el teatre a la Sala Cabanyes, més concretament a la Saleta. Mentre s'enllesteixen les obres a la germana gran, l'espai petit del Centre Catòlic aixeca el teló amb un text de David Mamet sobre l'assetjament sexual i la incomunicació humana. És 'Oleanna' i es podrà veure durant dos caps de setmana. “Oleanna” és una obra que gira al voltant de l’assetjament sexual, però també tracta sobre la gran dificultat de l’ésser humà per comunicar-se, la hipocresia del llenguatge políticament correcte i el paper de l’educació.

La sinopsi
Una alumna entra al despatx d’un professor per reclamar una nota. Carol ha suspès l’assignatura i se sent inferior, tant intel·lectualment com econòmicament, a l’ambient general de la universitat. John, un professor a l’espera de guanyar una plaça permanent i comprar-se una casa, la consola i s’ofereix per ajudar-la a aprovar.

El que comença com una discussió sobre una nota i el sistema d’educació universitària es va transformant en una guerra dialèctica entre els dos personatges. John és un professor que, a l’inici de l’obra, defensa la llibertat de pensament i està en contra la jerarquia entre docents i alumnes. Però, en només tres escenes, la situació es capgira i el professor es troba atrapat per les seves pròpies idees. Al llarg de l’obra, entre professor i alumna es produirà un traspàs de poder. Finalment, serà l’espectador qui decideixi a qui dels dos es creu. Josep Maria Rabassa dirigeix  aquest duel interpretatiu entre professor i alumna, interpretats per Genís Mayola i Anna Capdaigua.

“Oleanna” és una de les obres més destacades del dramaturg David Mamet. Es va estrenar als Estats Units l’any 1992, en plena polèmica per la nominació del jutge Clarence Thomas com a magistrat del Tribunal Suprem. Mamet va negar que el cas de Thomas, acusat d’assetjament sexual per una professora universitària, l’hagués influït en “Oleanna”.