Els Capgrossos fallen, els verds s’exhibeixen

La colla local no està a l’alçada d’una Diada Castellera de Les Santes històrica

  • Cugat Comas
  • Dilluns, 22 Juliol 2013 10:05

9 de 8 dels Castellers de Vilafranca

És difícil separar l’anàlisi de la Diada de Les Santes entre l’interés mataroní i l’interès capgròs. Com a Festa Major les dues hores i mitja de castells viscuts a Santa Anna suposen la plena consolidació d’una de les millors diades del calendari. Amb la plaça plena com mai, un ambient de gala, una calor sufocant i tres de les millors colles braç a braç, es va trobar el que es buscava i es va viure una Diada històrica. Com a colla local, els Capgrossos van fallar quasi amb estrèpit, estabornits per la por escènica de la seva pròpia plaça i víctimes dels seus propis errors. Cap castell de 9 de color blau a Les Santes onze anys després. Decepció.

Reviu la Diada amb la retransmissió completa d'm1tv:

Si una imatge es recordarà de la Diada d’ahir diumenge, és la del 9 de 8 amb un sol enxaneta que van brindar els Castellers de Vilafranca. Els verds van lluir galons, maneres i solvència regalant a la capital del Maresme el primer 9 de 8 amb un sol enxaneta de la història. Sí, Mataró va veure un castell inaudit i un moment històric gràcies als de la camisa verda. I no només això, també la torre de 9 amb folre i manilles, estampa que aviat serà tan clàssica de Les Santes com la Momerota ruixant amb foc les autoritats a les dormides. Vilafranca està a un nivell excels i ho va exemplificar sabent patir el 2 de 9, trencant el motlle d’aquest 9 de 8 històric i xiulant en descarregar 3 de 9 i pilar de 7 folrats.

Daida Castellera de Santes 2013

 

Més a la vora del portal de Barcelona, també especial va ser tornar a endevinar el malva dels Minyons de Terrassa a Santa Anna i que fos per primera vegada per Les Santes. Els de Terrassa van ajornar les vacances per ser a Mataró amb totes les gales i tot i que van aparcar alguna temptativa de gamma extra, van fer una actuació senyorial i suada amb 3 i 4 de 9 folrats i 4 de 8 amb folre i agulla –castell d’impressionant defensa que va fer xisclar els milers de persones a plaça– a més del pilar de 7.

Diada Castellera de Santes

Mentalment tous

Enmig de tant nivell, l’amfitrió va ser el que no va seure a taula. Els Capgrossos duen un any en què la dialèctica entre la bona feina a assaig i el que es veu a plaça és difícil. Ahir va ser un diàleg entre sords. El 3 de 9 amb folre escollit per obrir plaça va pujar nerviós i va aconsellar retirada abans de carregar-se: intent desmuntat. En segona ronda un 5 de 8 erigit de forma convincent es va complicar a la banda del 3 en la descarregada i quan semblava que la feina era feta es va ensorrar de forma decebedora. Tocats, mentalment tous, amb ulls de derrota i l’orgull ferit, els de blau van haver de conformar-se amb el 3 i el 4 de 8. Castells molt menors en aquest context.
 

Ambient de gala
L’erràtica actuació dels blaus va ser la nota desafinada d’un diumenge de grans castells i gran ambient. La plaça de Santa Anna, plena de gom a gom per l’actuació es va tornar a mostrar com un aparador perfecte de la ciutat i la seva Festa Major i un dels llocs d’obligada peregrinació anual al món casteller. Ja al vespre, la plaça s’omplia altra vegada per als concerts que els mateixos Capgrossos organitzaven: La Coixinera i Catarres. Ganes de festa, olfacte de Les Santes i bona cloenda pel millor diumenge de castells imaginable: a excepció dels de casa, a qui se’ls gira feina però no els falta convicció per fer-la.