Imprimir aquesta pàgina

Una exposició interpreta tretze poesies de Palau i Fabre del llibre 'Poemes de l'Alquimista

La mostra es pot visitar fins al 2 d'abril de 2018, a la Sala 4 del Palau Robert de Barcelona

Cultura 2018, expo palau i fabre“Vam voler fer una exposició que ensenyés la poesia de Palau Fabre i li donés presència física i visual a la poesia a través d'artistes de diferents disciplines que interpreten poemes de Palau”. Aquest va ser l'objectiu que es va fixar Julià Guillamon per donar vida a la mostra, que ell mateix n'és el comissari, 'Jo sóc el meu propi experiment. Tretze lectures dels 'Poemes de l'Alquimista' de Josep Palau i Fabre'.

L'exposició és una de les activitats que forma part de la commemoració del centenari del naixement de Josep Palau i Fabre i es podrà visitar fins al 2 d'abril de 2018, a la Sala 4 del Palau Robert. Guillamon recalca que a la mostra han volgut fer “una mena de Tibidabo poètic, com una sala de parc d'atraccions, la capsa de l'autòmat amb petits mons tancats”.

L'exposició es va presentar el 18 de maig a Caldes d'Estrac i el seu objectiu era que creadors de diversos àmbits interpretin alguns dels poemes més destacats del llibre 'Poemes de l'Alquimista', publicat per primer cop clandestinament el 1952, considerat una de les obres més importants de Josep Palau i Fabre.

Poemes i reflexions

Guillamon destaca que a la mostra han volgut fer “una mena de Tibidabo poètic, com una sala de parc d'atraccions, la capsa de l'autòmat amb petits mons tancats”.
Per la creació de la mostra van utilitzar un recurs ja existent.
De fet, Palau i Fabre escrivia poemes i alguns d'ells anaven acompanyats per una reflexió teòrica al darrera. “Això ens agradava, que hi hagués la creació i la reflexió i ha estat un ganxo pels artistes perquè és molt contemporani i hem escollit els 13 poemes que ja estaven comentats per ell”.

Participants
Els artistes que interpreten els conceptes transcendents o paradoxals dels poemes de Palau i Fabre són Ignasi Aballí, Arnal Ballester, Enric Farrés Duran, Laura Ginés, Llamazares-Pomés, Maria Padró i Morrosko Vila-San-Juan. Han col·laborat també en el projecte els poetes Carles Rabassa, Núria Martínez-Vernís i Josep Pedrals. El disseny de la gràfica és d'Albert Planas, i el de l'espai expositiu del despatx d’arquitectes

Llamazares-Pomés

Aquests arquitectes han pensat un sistema de cubs, en el qual cada cub de la instal·lació desplega de manera visualment un poema. L'espectador viu el pas de la poesia de Rimbaud a la de Palau i Fabre a través de les variacions plàstiques d'Ignasi Aballí del poema 'L'aventura'. Per la seva part, Laura Ginés ha treballat en una animació la descomposició del poema que fa Palau i Fabre a 'El poema', inspirada en la 'Història d'un soldat d'Stravinski'. Maria Padró ha treballat en vídeo el poema 'Peix: la solitud, la incomunicació, la sordesa'.