Imprimir aquesta pàgina

Jordi Cuyàs s'inspira en els Dolors pel torró d'autor d'Uñó

Representa una mà present a la Capella i el pastisser Claudi Uñó la converteix en un cruixent de praliné amb galeta i caramel amb trufat de xocolata

Torró Uñó - Capella dels Dolors

En l'any de la restauració de la Capella dels Dolors la "Capella Sixtina mataronina" ha motivat el torró d'autor que Pastisseria Uñó elabora per Nadal. L'artista d'aquest any és Jordi Cuyàs que ha versionat una mà present a l'obra magna d'Antoni Viladomat i ha conferit una obra d'aire barroc que el mestre pastisser Claudi Uñó ha volgut replicar amb un sabor que evoca les galetes amb xocolata. Cuyàs, captivat per la bellesa de la Capella el dia de la inauguració de la seva restauració, es va fixar en una mà que és un dels dos elements que dominen l'estètica d'aquesta obra d'art comestible. L'altra és una "maranya" en paraules del propi autor que vol simbolitzar la força recarregada del barroc, una època artística que l'artista mataroní ha volgut reivindicar. De torrons d'autor se'n fan unes 1.500 edicions i són un element que molts maresmencs i barcelonins busquen expressament cada any, a més de ser un regal cada cop més enviat a Espanya i l'estranger.

Torró Uñó - Capella dels Dolors

La mateixa Capella dels Dolors va obrir les seves portes per acollir la presentació d'un dels elements clàssics del Nadal a Mataró. Ja fa 22 anys que Claudi Uñó demana a un artista que elabori un torró a qui ell després dóna personalitat gustativa. "Sempre a partir dels gustos de l'artista faig diferents propostes entre les quals ell escull, en aquest cas ha estat molt fàcil perquè en Jordi em va dir que li agradava tot", explica Uñó. L'evocació al barroc és la tònica de l'obra de Cuyàs i també dels colors bronzejats que dominen el torró. Com a novetat, cal dir que cada torró és únic i irrepetible, ja que el niu de xocolata que corona la coberta s'ha de fer un per un, a mà.

Galetes amb xocolata

Uñó assegura que el gust del torró d'autor d'aquest any vol recordar "el menjar galetes amb xocolata, que és el que tots hem menjat de menuts". En aquest sentit es va proposar una base dolça i treballar amb una xocolata amb un alt percentatge de cacau per contrastar amb agror aquesta dolçor. El resultat és un cruixent de praliné "amb galeta i caramel, per donar-li textura i també el punt dolç" com a base i un trufat de xocolata "directe de Brasil, de gust molt intens amb un 72 per cent de cacau". La coberta és de xocolata blanca i reprodueix la mà que Cuyàs ha versionat de l'obra de Viladomat.

Torró Uñó - Capella dels Dolors

La mà de Viladomat

Jordi Cuyàs explicava amb entusiasme el perquè d'aquesta mà. "El dia de la inauguració de la restauració dels Dolors aquesta Capella em va aclaparar com si tingués síndrome d'Stendhal, ja que feia temps que no hi entrava i tant d'art em va sobtar i em va cridar molt l'atenció aquesta mà". Cuyàs ha concebut aquest element com "la pròpia mà de Viladomat, una manera de signar aquesta obra" i a partir d'ella va voler crear un element "fascinant com el torró que al cap i a la fi és una obra d'art que es menja".