“Hem portat el 'reggae roots' al nostre terreny”

Andana acompanya Adala & The Same Song Band aquest divendres al Clap, a partir de les 10 de la nit

  • Berta Seijo // Foto: cedida
  • Dijous, 11 abril 2019 07:30

Cultura 2019, ANDANA GRUP

Nascut al Maresme fa tres anys, Andana és un grup de nou amics que beuen del reggae roots jamaicà i defensen el canvi constant a ultrança. Divendres arriben al Clap amb el seu primer treball, Raise again, un EP molt esperat amb el qual volen obrir-se portes i mostrar el seu directe arreu. Parlem amb Àlex Garcia, el seu vocalista, que ens explica l’origen del projecte i les seves peculiaritats.


Com va néixer Andana?

Al principi no hi havia una finalitat clara; es tractava d’un projecte format per uns quants amics a qui els agradava la música. A poc a poc, a mesura que el grup prenia consistència, ens vam adonar que teníem a les mans una molt bona eina per expressar la nostra opinió i arribar a moltes persones.

Si mirem enrere, què ha canviat?

Ara hi ha una filosofia definida que es fa palesa en el nostre primer disc, Raise again. Amb la nostra música defensem el canvi constant, la idea que tots tornem a néixer cada dia gràcies als coneixements i experiències que anem adquirint i ens fan canviar la concepció de les coses. A més a més, el projecte ha anat incorporant gent en els últims anys que ens ajuda a fer possible que tot tiri endavant.

Com us ho feu sense el suport d’una productora?

Andana és un projecte autogestionat: ens busquem els concerts, creem el nostre marxandatge, gestionem la pàgina web, etc. És molta feina, però ens resistim a pertànyer a una gran productora. Volem que les sales ens contractin pel que fem i no pel segell que ens porta. 

Què us va atraure del reggae roots?

És un estil musical originari de Jamaica que va néixer als guetos com a forma de reivindicació. Ells plasmaven grans problemàtiques com la pobresa i nosaltres l'hem portat al nostre terreny, a les nostres vivències i experiències. No busquem una gran lluita, sinó defensar el canvi i l’evolució personal per millorar com a societat.

ANDANA - Batalles (2019)

Després de vuit mesos, com encareu el primer directe de l'EP?

L’estrena al Clap l’encarem amb nervis i il·lusió. Comença una etapa nova i, tot i que ja havíem tocat a la sala abans, ara ho fem com a músics professionals que han evolucionat i que compten amb un projecte amb cara i ulls.

És també un projecte a llarg termini?

En principi sí, fins i tot ja tenim col·laboracions amb altres músics i grups quasi tancades. La vida, però, dona moltes voltes i mai se sap on estarem d’aquí cinc anys, perquè som molt joves. Jo, per exemple, tinc 18 anys i estic cursant batxillerat, i els més grans estan a la universitat.

Com es presenta aquest estiu per a Andana?

Tenim força concerts programats. De moment, la cita que esperem amb més ganes és l’Acampada Jove. Hi serem el primer dia i a l’escenari gran. A partir d’aquí esperem que el telèfon soni i ens contractin a més sales i festivals. Amb aquests primers concerts volem aconseguir el boca orella, que la gent que vegi el nostre directe marxi i vulgui seguir escoltant la nostra música a casa.  clavin cada rèplica i componguin uns personatges rodons. Un encert col·lectiu que hauria de tenir més recorregut i d’altres oportunitats de continuïtat.