L'aposta és un Centre exclusiu per a vianants

El guanyador del Concurs d'Idees és 'Mataró, ciutat Ideal' i planteja restriccions de trànsit i un paisatge més amable connectat amb el mar i les Cinc Sénies

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dimecres, 05 Desembre 2018 13:25

Ciutat 2017/2018, Pla impuls centre

El Centre de Mataró ja sap què vol ser de –més– gran. Dilluns es va donar a conèixer el resultat del Pla d'Impuls i el seu Concurs d'Idees. La proposta guanyadora ha estat “Mataró, ciutat ideal”, presentada per Jordi Henrich Monràs, ARQ, i que suggereix una ciutat que doni el màxim protagonisme a la ciutadania mitjançant un sistema de carrers per a vianants que posi en valor l’espai urbà i els elements arquitectònics i patrimonials.


El jurat ha valorat especialment el caràcter global, la coherència i l’aposta per l’espai públic com a estratègia principal pel futur del centre de Mataró. La proposta “Mataró, ciutat ideal” defineix Mataró com una ciutat amb identitat, per a vianants, igualitària i activa, culta i productiva, amb comerç de proximitat i quilòmetre zero, oberta al mar i al seu paisatge.

Espais per als vianants

Les actuacions plantejades tenen per objectiu retornar espais als vianants i ciclistes, recuperar les voreres amples, passeigs, places i jardins; integrar el patrimoni en els espais públics; traçar nous vials arbrats cap a les Cinc Sénies; i connectar el Centre amb la façana marítima amb un sistema d’espais públics de qualitat i amb prioritat per als vianants. D’aquesta manera es pretén aconseguir un paisatge més amable, sostenible i net, sense vehicles aparcats, on l’arbrat guanyi presència i vingui de gust passejar-hi per gaudir de la ciutat i de la seva identitat.

Anells de restricció
Per aconseguir aquesta pacificació del centre històric i dels seus entorns, es proposa una nova mobilitat basada en anells de restricció de trànsit: un primer anell al casc antic que seria només per a vianants amb pas exclusiu a veïns i serveis; i un segon anell als entorns immediats del centre històric on es proposa la progressiva conversió a carrers amb prioritat invertida i la construcció de nous aparcaments soterrats a l’àmbit de les rondes. També es fa especial èmfasi en la urbanització de la N-II com a bulevard pacificat.
 

Ciutat 2017/2018, Pla impuls centre

La innovació: illes obertes
Respecte a l’edificació i l’activitat econòmica introdueix el concepte d’illes obertes/actives com a espais de permeabilitat visual, barreja d’usos, aparcaments soterrats i punts de foment de l’activitat econòmica; la construcció de nous mercats i espais gastronòmics de proximitat; així com la idea innovadora de les façanes modulars actives, que proposen substituir murs per façanes modulars que incorporin petits comerços o oficines per tal que els espais públics tinguin el màxim de façanes contínues actives i activades.

L'objectiu del Concurs d'Idees

El concurs d’idees del Pla d’Impuls al Centre s’ha fet amb l’objectiu de dissenyar una estratègia i un model que inclogui accions econòmiques, urbanístiques, arquitectòniques, de mobilitat, així com de dinamització econòmica, cultural i social que permetin impulsar el Centre com a motor d’activitat cultural, de comerç i turística integrada dins d’un únic discurs que posi en valor el seu llegat històric i patrimonial.

La Casa de la Cultura a Can Cruzate i obrir la planta baixa de l'Ajuntament


L'accèssit del concurs és per una proposta que reconnecta la Riera i la Plaça Gran

El projecte de Can Cruzate

Can Cruzate, segons la visió guanyadora de l'accèssit

El jurat del Concurs d'Idees ha fet ús, també, del poder que tenia de premiar més d'una proposta i va acordar atorgar l’accèssit la proposta presentada per l’equip d’Ariadna Perich Capdeferro sota el lema “Centrum” en reconeixement al suggeriment d’intervenció a l’eix central, comprès entre la plaça de l’Ajuntament i la plaça Gran. D'aquesta manera es fa seva la proposta concreta de Perich respecte a l'eix Plaça de l'Ajuntament-Can Cruzate-Plaça Gran que era un sobre els que el Concurs d'Idees volia fer més incís.

S'ha escollit  la proposta “Centrum” per les intervencions que suggereix de fer a l’eix central del nucli antic. Aquesta proposta planteja un nou equipament a Can Cruzate resultat de la integració d’usos de la Casa de la Cultura Popular amb les figures i comparses mataronines –equipament, doncs, que no es faria a la reconstruïda Can Fàbregas– i on també es puguin visualitzar les restes arqueològiques i on es reservi espai per a usos i serveis vinculats al mercat del Rengle de la plaça Gran. 
Pel que fa a la Plaça Gran s’aposta pel manteniment dels usos de mercat i gastronòmics vinculats i reforçats pels usos complementaris que, com a suport, poden aparèixer a la planta baixa de l’edifici dels antics jutjats.

Obrir la Casa Gran
En la proposta es valora també la necessitat de replanteig de la plaça de l’Ajuntament per millorar-ne l'activitat i ús i l’obertura de la planta baixa de l’edifici de l’Ajuntament per connectar la plaça amb la Riera.
L'equip de Perich té experiència en la regeneració urbana del nucli antic de Tarragona.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: