Escalfant motors per la vaga feminista

Diversos actes aquesta setmana anticipen les mobilitzacions del divendres 8 de març, que es preveuen multitudinàries

  • Anna Galdón // Foto: Daniel Ferrer
  • Dilluns, 04 Març 2019 10:19

Ciutat 2017/2019, vaga feminista 8M

El comitè de vaga de Mataró ja ha convocat la vaga general feminista per aquest 8 de març, Dia de la Dona Treballadora. Una convocatòria que el comitè fa per posar en valor que, “quan les dones paren, el món es para”. Un any després de la primera vaga feminista el moviment ha crescut, però els motius per a convocar-la segueixen tan presents com el 2018. Per aquest motiu, es convoca una vaga que no és només laboral. És també de consum, estudiantil i de cures. És a dir, es tracta d'una vaga de 24 hores en les quals es demana que no es consumeixi i que el pes de les cures no les portin les dones.


Dimecres l'entitat Som Mataronistes, la Fundació Josep Irla i el grup municipal d'Esquerra Republicana organitzen un homenatge a Consol Nogueras, la primera regidora de l'Ajuntament de Mataró. Amb la intervenció de Margarida Colomer, historiadora i autora de la biografia de Nogueras, l'homenatge té lloc el 6 de març a les 19 hores, a Can Palauet.

Dijous dia 7 el mateix comitè de vaga de Mataró organitza una marxa de torxes. Està previst que comenci a la plaça dels Drets Humans, al Passeig Carles Padrós. Es tracta d'una marxa no mixta, és a dir, només per a dones.

Què poden fer els homes?

El comitè de vaga recorda que el protagonisme, aquest dia, és per les dones. “Si ets home i vols sumar-te a les reivindicacions per a la igualtat, recorda que no ets el subjecte principal i adhereix-te fent els serveis mínims de la teva empresa perquè les dones puguin fer vaga o assumint les cures que fan normalment les dones perquè aquestes puguin anar a les mobilitzacions”, asseguraven les representants del comitè durant la roda de premsa per convocar la vaga.

Qui pot fer vaga?
Tothom. Totes les treballadores i treballadors tenen cobertura legal per fer la vaga. Es tracta d'una vaga general laboral secundada pels grans sindicats. CCOO i UGT han registrat aturades parcials de dues hores, i els sindicats minoritaris com CGT, CNT o Intersindical s'han sumat a les 24 hores. És a dir, que tothom pot fer aturada o vaga, estigui o no afiliat a un sindicat. No cal comunicar-ho amb antelació a l'empresa i tothom que ho vulgui té cobertura legal per parar.

Qui no faci vaga també es pot sumar a les reivindicacions del 8 de març deixant de consumir o participant dels actes convocats. A Mataró divendres hi haurà una concentració a les 11:30 h a la Plaça Granollers i una altra a la Plaça Miquel Biada a les 19 h. Aquesta última és un punt de trobada per anar de forma conjunta a la manifestació convocada a Barcelona.

La idea general, doncs, va més enllà del 8 de març. L'acció vol fomentar un espai que reflexioni sobre les tasques invisibles que fan les dones. Tasques, en la seva majoria, no remunerades. Es vol que la ciutadania prengui consciència del model econòmic actual i del pes que recau en les dones per així proposar alternatives que incloguin a tota la població, no només una meitat.