Imprimir aquesta pàgina

Rocafonda pateix

El PP proposa la creació de grups de vigilància per fer front al que considera un increment de la inseguretat. L’Associació de Veïns demana una acció a llarg termini.

Incidents Rocafonda-Escorxador

“És un problema de ciutat, no de barri”, assegura Maria Majó, de l’Associació de Veïns de Rocafonda. Es refereix a la situació que viu aquesta part de la ciutat i que ha fet que molts es plantegin quines han de ser les properes accions a seguir. “La situació és greu, i és veritat que hi ha joves que creen problemes, i ho condemnem enèrgicament, però per solucionar-ho cal fixar-se en l’arrel del problema.”

Una arrel que es troba, segons l'Associació, en la falta d’espais de lleure per joves, en les retallades en educació i sanitat, en l'emergència habitacional o en la falta de recursos destinats a cohesionar socialment el barri. “La situació és molt complexa i el problema no s’afronta bé”, sentencia Maria Majó, a la vegada que critica tant l’Ajuntament com la Generalitat per mirar cap a una altra banda. “Els voluntaris, que fem molt, i molt per sobre de les nostres oblbigacions, som insuficients. No es tracta de fer alarmisme, però és clar que hi ha un problema i cal buscar solucions”.

En concret, i segons l’Associació de Veïns, hi ha un problema de densificació de població i cal una acció educadora, social i comunitària que treballi contra les ocupacions i que implementi una atenció continuada. 

La proposta del PP

Divendres passat el líder dels populars José Manuel López oferia una compareixença a la Plaça Joan XXIII de Rocafonda per denunciar el que considera un augment de la inseguretat i l’incivisme. Un augment que, assegura, es deu a les accions concretes d’un grup “de joves i adolescents”.

Així, i per tal de fer front al que considera un clar increment de la inseguretat, el grup municipal del PP proposa la creació de patrulles populars, una espècie de servei de vigilància “integrat pels mateixos veïns del barri”. La proposta prenia força aquesta setmana arran de l’agressió sexual que va patir una dona dissabte al barri i que ha posat en alerta als veïns.

Els populars asseguren que, si no es dóna una resposta proporcionada abans d'aquest aquest cap de setmana, sortiran a “passejar i vigilar pel barri durant la matinada”.

La visió del barri

Per tal de trobar solucions de llarga durada, el barri té algunes propostes. La més clara? “Cada curs surten educadors i educadores socials dels centres de la zona i després no els contracta ningú”, explica Maria Majó, que proposa que les administracions contractin aquests perfils, “molts son fills d’aquesta onada migratòria” per ajudar a comprendre la situació i fer de pont. “Ens esgarrifa quan un nano estira una bossa, però les causes per la qual un jove arriba aquí són molt complexes. La ciutat els menysté”, conclou.

Radiografia de l'associació veïnal

L’Associació de veïns de Rocafonda proposa mesures contundents i de llarg termini, fet que els fa defugir de la idea de crear patrulles ciutadanes. El que cal, asseguren, són més recursos policials. “No hi ha formació perquè el policia se senti part del barri”, explica Majó. “No s’ha potenciat la figura de policia que coneix els carrers, que interacciona i és propera. Ens hem trobat amb policies que insulten, per exemple, i això fa que es perdi el respecte.” Per l’associació veïnal, les patrulles “durarien un temps determinat, i després el problema persistiria”, Per aquest motiu consideren que es tracta d’una mesura que només “escalfa els ànims”.