Imprimir aquesta pàgina

L’Ajuntament implanta millores en la neteja viària

Es complementa el contracte amb FCC per crear brigades de neteja immediates i augmentar el servei de recollida de la brossa orgànica a l’estiu

brossa neta mataró

Actuar sobre la brutícia als carrers. Aquest és l’objectiu de la modificació del contracte de gestió del servei de recollida de residus que el Ple municipal va aprovar el passat dijous i que complementa així l’acord de 8 milions anuals que l’Ajuntament té amb l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas per a la neteja de la ciutat.

Millorar la neteja viària amb la creació de brigades immediates, així com millorar la recollida de la brossa orgànica i introduir modificacions en la neteja de les platges i el polígon del Pla d’en Boet són els principals aspectes d’aquesta ampliació que farà augmentar els recursos que l’Ajuntament destina al contracte en un 3,83 per cent total, el que vénen a ser més de dos milions d’euros d’aquí al 2022. La regidora de Via Pública, Núria Moreno, justifica l’ampliació d’aquest contracte “per respondre a les queixes i demandes de la ciutadania en aquest sentit” i a les quals el servei no pot fer front amb les condicions actuals.

Brigades mòbils i més freqüència per a la recollida de brossa orgànica

La principal novetat és la creació de dues brigades mòbils que atendran incidències no planificades i que els mateixos veïns podran notificar a través d'una nova 'app' que podria posar-se en marxa el primer trimestre de 2017 a fi i efecte d’arribar als focus de brutícia concrets amb immediatesa.

Una altra de les qüestions que segons Moreno preocupen la ciutadania són les males olors provocades pels contenidors i les deixalles orgàniques. “La brutícia es percep com una qüestió d’inseguretat”, assegura la regidora, que per aquest motiu ha decidit apostar per ampliar els horaris de recollida de la brossa orgànica entre el maig i el setembre, “mesos amb gran acumulació de residus i d’altes temperatures”. Si durant la resta de l’any es recull tres cops a la setmana, durant aquest període es farà cada dos dies, a més a més d’incrementar les neteges dels interiors i exteriors dels contenidors.  

Les platges i el polígon del Pla d'en Boet, amb neteges extres

L’ampliació del contracte, que entra en vigor aquest novembre, també servirà per millorar les tasques de neteja a les platges i al polígon industrial del Pla d’en Boet. “La platja i el passeig marítim s’han convertit en espais d’oci pels ciutadans tota la temporada, més enllà dels mesos d’estius”, va remarcar Moreno, que en relació al polígon, va voler deixar clar que “és necessari considerar-lo quelcom més que una zona industrial, perquè hi ha discoteques, bars d’ambient i tots sabem que s’hi fa botellón, activitats que generen molts residus durant el cap de setmana”, motiu pel qual es faran neteges extres els dissabtes i diumenges al matí.

Més controls de qualitat

Per últim, Moreno va anunciar un enduriment dels controls d'inspecció. "No s'ha de treballar únicament per sancionar i reconduir les conductes incíviques, sinó també inspeccionar a fons el servei que ofereix Fomento", va assegurar Moreno, que va aclari que, en cap cas, "aquest augment d'inspeccions es tiri endavant perquè l'empresa no està prestant el servei correctament", sinó simplement perquè "com a empresa concessionària que és hem de controlar-la". Només aquest 2016, FCC ha pagat 50.000 euros en concepte de penalitzacions per deficiències o incompliments del contracte. L'augment dels controls suposarà una reestructuració de l'àrea de via pública, el personal de la qual serà l'encarregat de dur-los a terme.

A més a més, la regidora també va anunciar la posada en marxa de campanyes de civisme i conscienciació “propositives” que millorin els índexs d’efectivitat de les darreres propostes plantejades que, segons Moreno, “no han tingut incidència en les conductes de la població”.