"Els concerts fan ciutat, no són soroll"

El sector de la música en directe reclama un programa d'ajudes als programadors que faciliti un relat de ciutat en matèria musical

  • Cugat Comas
  • Dijous, 31 Març 2016 11:26

Cultura 2014/2015, els concerts fan ciutat 1
"El problema és que es tracta la música com un problema de convivència amb els veïns, com si fossin soroll, quan la música en directe és un element que fa ciutat, que enriqueix culturalment la societat". Eloi Aymerich és el responsable de programar música a El Públic i assegura que "el tema de les llicències i els permisos només és una part del problema de la música en directe a Mataró". Aymerich aposta per "valorar la música pel que aporta a la societat, des de la cohesió social a l'enriquiment cultural". L'espai de Can Xammar va obrir les seves portes amb les obres d'aïllament ja assumides, uns 20.000 euros, per insonorització.

Per trencar aquesta relació d'idees que indueix que la música en directe és molesta, a Mataró s'han programat de forma recent activitats musicals en horaris com el migdia de dissabte –amb el festival Vermuts Sonats o els concert-vermut de l'EMMM a la Plaça de l'Ajuntament– o des d'espais del centre s'aposta cada vegada més per horaris que no suposin problemes veïnals. "Un concert que acaba a les deu de la nit, en horari europeu, no pot ser considerat un problema", explica Aymerich.

Si s'exceptua La Casa de la Música, un ens concertat encarregat entre d'altres de la programació del Clap, Mataró ha anat perdent referents en la programació periòdica. Pel responsable del Públic "no és tant qüestió de llicències com de voluntat de facilitar les coses". En aquest sentit Aymerich apunta que faria falta "una major ajuda per part de l'Ajuntament a les entitats del Tercer Sector cultural per poder consolidar la música en directe com un actiu de ciutat".

Ciutat 2014/2015, els concerts fan ciutat 2

"No podem fer com a Barcelona"
La regidora Núria Calpe és l'encarregada d'urbanisme i llicències i apunta que "no hem detectat moltes sol·licituds de llicències a les quals hàgim de dir que no". Calpe defensa que "l'aïllament acústic és el requisit més exigent de la normativa, però és indispensable" i assegura que "la majoria de bars no en tenen perquè és molt car". Assegura que "l'acció de l'Ajuntament de Barcelona de crear una bossa de 400.000 euros per a ajudar aquells bars que hagin d'aïllar els espais, és una bona idea, perquè afavoreix artistes locals i els ofereix espais on actuar però a Mataró no tenim marge per crear-ne una d'igual". La regidora assegura que "no es pot comparar Mataró amb Barcelona, nosaltres hem creat una bossa de 50.000 per fer reparacions en edificis i tot és qüestió de prioritats". Calpe assegura que "no hi ha la necessitat d'un programa com el de Barcelona a Mataró si tenim en compte el nombre de llicències que es demanen".

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: