L’ajuntament cerca el consens modificant l’ordenança de les antenes de telefonia mòbil

El nou text recull propostes de la FAVM però no situa les antenes fora de la ciutat com reclamava Oikos

La regidora de Ciutat Sostenible, Quitèria Guirao, ha presentat aquest dimecres al matí la modificació de l’Ordenança municipal per a la instal·lació i funcionament d’instal·lacions de radiocomunicació que dijous es presentarà al ple. La nova ordenança pretén regular tant les instal·lacions actuals de suport a la telefonia mòbil com altres tecnologies que puguin aparèixer en el futur. Una comissió formada, entre d’altres entitats, per la FAVM i l’Associació Ambiental Oikos, ha participat en el procés de redacció del nou text. El text, segons el consistori recull suggeriments específics de la FAVM, però caldrà veure si l’entitat ecologista que s’ha estat manifestant els darrers mesos –juntament amb veïns afectats– per traslladar les antenes de telefonia mòbil fora de la ciutat per ser nocives per a la salut, acceptarà el document. El nou text, que actualitza l’anterior del 2002, s’ha adequat al Pla especial urbanístic per a l’ordenació dels emplaçaments de les instal·lacions de radiocomunicació i a l’escenari actual, amb un operador de telefonia més i una nova tecnologia l’UMTS. Els principals canvis fan referència a la regulació de dos nous tipus d’antenes (microcel·les i picocel·les) i a diferents exigències que l’ajuntament planteja als operadors com la presentació d’un estudi acústic sobre les instal·lacions o millorar l’orientació per minimitzar el nivell d’immissions de camps electromagnètics cap als habitatges situats a menys de 100 metres respecte a l’antena. Tot i així la nova normativa no fixa situar els emplaçaments fora de la ciutat com reclamaven diverses organitzacions, com Alternativa Vecinal o Oikos que amb estudis científics a la mà asseguren que les antenes a llarg termini són nocives per a la salut de les persones. Tot i això, l’ajuntament promourà la compartició d’emplaçaments: un mateix operador podrà funcionar amb un màxim de 2 operadors més dins el casc urbà i 3 si és fora, a més de la xarxa d’electricitat, els màstils i altres elements. A més, la regidoria de Ciutat Sostenible ha demanat a la Generalitat de Catalunya la col·locació  a la ciutat d’un segon equip fix de mesurament de camps electromagnètics. El consistori ja en disposa d’un fix i d’un altre portàtil. De moment tots els mesuraments han complert la normativa vigent. La modificació també inclou el termini de revisió de llicències, de 2 a 4 anys. Les instal·lacions que tenen llicència concedida hauran d’adaptar-se a la nova ordenança si amplien o modifiquen elements, o quan els compleixi el termini per fer la revisió. Actualment a Mataró funcionen 25 instal·lacions de radiocomunicació.  

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: