Imprimir aquesta pàgina

La Generalitat intervé l'Hospital de Mataró

Li treu l'autonomia al Consorci Sanitari del Maresme per acabar l'any amb un dèficit de 2,1 milions

Hospital Mataró

La Generalitat ha intervingut el Consorci Sanitari del Maresme pel seu dèficit al tancar els comptes del 2014. Aquesta mesura que havia pesat com una espasa de Dàmocles sobre l'ens que gestiona l'Hospital de Mataró com a equipament més important, ha arribat, paradoxalment, en el moment en què el Consorci presenta un balanç econòmic menys negatiu. La sorpresa per la decisió, feta pública pel diari El País abans que ho coneguessin treballadors i usuaris, és més que notable, ja que treu autonomia al CSdM en un moment essencialment polèmic, després del paquet de mesures engegat per la nova gerència que encapçala Ramon Cunillera en contra de l'opinió de treballadors i dels usuaris organitzats. La intervenció no vindrà seguida de la substitució de l'equip directiu, que segueix al capdavant d'un Consorci que perd el règim especial d'autonomia que tenia.

El règim especial d'autonomia dels consorcis sanitaris els eximeix d'aplicar les mesures que afecten entitats del sector públic de la Generalitat i, per tant, els donava eines per adaptar-se a un context de retallades dictaminades des de dalt. Salut ara ha retirat aquest estatus, intervenint de facto el Consorci després que aquest declarés un dèficit de 2,1 milions euros. En no complir-se l'objectiu del dèficit zero, la Generalitat passa a prendre les regnes del Consorci, que segueix un pla de reequilibri des de finals de l'any passat que, amb el canvi de gerència, encara va aprofundir més les seves mesures com la polèmica pel trasllat de llits de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena a l'Hospital de Mataró. Cal recordar que el pressupost de l'ens és de 105 milions d'euros i que dóna assistència a 266.000 persones del Maresme.

Hereu del dèficit històric

És conegut per totes les parts que el Consorci Sanitari del Maresme arrossega un dèficit històric heretat del seu inici, quan no es va pressupostar adequadament l'inici de la nova activitat. Més d'una dècada després, els comptes del Consorci han anat escanyant serveis i drets dels treballadors, sempre segons les coordinadores d'usuaris i els sindicats. La tensió ha anat a més els darrers mesos i s'ha agreujat amb el canvi de gerència. En paral·lel s'han succeït els posicionaments polítics tant del Parlament de Catalunya com de l'Ajuntament de Mataró, per acabar amb la infra-dotació del complex hospitalari. La Generalitat ha desobeït les peticions parlamentàries i mataronines de forma sistemàtica i també havia manifestat temps enrere que la intervenció no arribaria. El darrer moviment canvia, doncs, les regles del joc i obre un panorama difícil de predir.

Es dóna la circumstància que la intervenció del Consorci arriba per declarar 2,1 milions de dèficit al tancament de 2014 quan el deute de la Generalitat amb el propi Consorci és, segons fonts dels treballadors, de fins a 32 milions. L'Ajuntament de Mataró celebra demà dimarts una Junta de Portaveus de la que s'espera una resposta unànime a la nova situació.