Imprimir aquesta pàgina

Mataró erigirà un monument a l’Alcalde Abril

Una escultura de l’artista Perecoll en forma de cadira foradada per cinc trets recordarà l’afusellament del polític republicà

Un moment de l'homenatge a l'Alcalde Abril

Mataró reconeixerà la figura de Josep Abril i Argemí amb una escultura. D’aquesta manera es vol fer justícia a la memòria del que va ser alcalde republicà de Mataró entre els anys 1931 i 1933, agusellat el 16 de març del 1939 al Camp de la Bóta de Barcelona per l’exèrcit feixista de Franco.L’Ajuntament ha encarregat a l’artista mataroní Perecoll la realització d’aquest monument commemoratiu, que serà una escultura de bronze representant una cadira d’època foradada per cinc trets i es col·locarà sobre una peanya de granit. La ubicació provisional que s’està estudiant està vinculada al carrer que porta el nom de l’exalcalde, situat a la plaça de Francisco Tomás y Valiente.
 
El Ple municipal va aprovar per unanimitat l’abril de 2007 erigir un monument per reivindicar la memòria de Josep Abril i que simbolitzés el reconeixement de la ciutat a qui va morir pel fet d’haver-ne estat alcalde. L’Ajuntament va nomenar a Josep Abril com a Fill Adoptiu de la Ciutat a títol pòstum el 16 d’abril de 2012 en un acte institucional. El títol el van recollir les nétes i la besnéta de l’homenatjat.
 

Josep Abril i Argemí
 
Josep Abril (Santa Maria de Palautordera 1869 - Barcelona, 1939) va destacar com una persona compromesa políticament i socialment que va ser empresonat i condemnat a mort per les seves conviccions i pel fet d’haver ostentat responsabilitats com a alcalde de Mataró en un context especialment complex (1931-1939), esdevenint una de les víctimes més destacades de la repressió franquista de la postguerra a la ciutat. Abril va ser qui va proclamar la II República a la ciutat.
 
Abril, que estava afiliat al Partit Federalista Republicà de Pi i Margall i el 1893 va havia estat escollit president del Comitè Republicano-Democrático Ferralista Radical de Mataró, va ser després un dels fundadors d’ERC a Mataró. Anteriorment havia estat regidor de l’Ajuntament durant la restauració borbònica i, durant la Setmana Tràgica a Mataró (1910), va ser l’home clau que va aconseguir que la revolta no es descontrolés en excés a la ciutat i que s’apaivagués la violència. El 16 de març de 1939 va ser afusellat al Camp de la Bota com a resultat del consell de guerra que el règim li havia obert.