Imprimir aquesta pàgina

La venda de la nau Iveco-Pegaso quintuplica els beneficis de Pumsa

Tot i això Gintra i Prohabitatge continuen sent deficitàries

El grup d'empreses municipals, Grup Pumsa (Prohabitatge, Gintra i Pumsa), va presentar aquest dijous els seus resultats del 2005. D’aquests es desprén que, tot i que Prohabitatge i Gintra arrosseguen un deute total de més de mig milió d'euros, els resultats globals del grup són força positius gràcies als comptes de Pumsa, que guanya 5,5 milions d'euros. Un 80% d'aquests beneficis es deriven de la venda de l'antiga fàbrica Iveco-Pegaso.

L'empresa municipal Promocions Econòmiques Urbanístiques de Mataró S.A. (Pumsa) ha millorat amb escreix totes les seves xifres. A banda de quintuplicar els beneficis, la xifra de negoci també ha patit una millora similar, passant dels 8,7 milions d'euros als prop de 47 milions d'euros. Uns importants increments que es deuen, principalment, a la venda de l'antiga fàbrica Iveco-Pegaso a la societat Porta Laietana, el passat mes de juliol. El gerent de Pumsa, César Fernández, també ha destacat els ingressos derivats del lloguer d'habitatges i de naus industrials en diferents punts de la ciutat.

Pel que fa a les inversions, Pumsa ha gastat al 2005 un total de 5,3 milions d'euros, destinats a un local i quatre promocions d'habitatges de lloguer. A més, s'han de tenir en compte les inversions acumulades de projectes que encara estan en curs, que ascendeixen fins als 47 milions d'euros. Per al 2006, aquesta xifra no variarà en escreix i preveu situar-se lleugerament per sobre dels 40 milions d'euros. En canvi, els beneficis tornaran a estabilitzar-se i, seguint la tendència dels darrers anys, arribarien als 2,8 milions d'euros. També amb una despesa de 15,5 milions d'euros, en els propers 10 anys, Pumsa s'ha marcat l'objectiu de construir habitatges per oferir-los en règim de venda o lloguer a un preu assequible, per sota del mercat.

Prohabitatge
Les pèrdues del 2005 de Prohabitatge (88.018 euros) han augmentat un 35% respecte a l'exercici del 2004. El gerent del grup, César Fernández, i el president de la filial, Genís Bargalló, han comentat que “Prohabitatge està abocada al dèficit perquè els seus serveis són gratuïts”. Tot i això tant la xifra de negoci com l'endeutament per al finançament de projectes s'han disparat, el que representa una important activitat de l'empresa al servei dels mataronins. Per al 2006, Prohabitatge espera començar a treure un rendiment positiu del lloguer d'aquests catorze habitatges rehabilitats al carrer Pascual Madoz, que de moment encara són deficitaris. A més, Prohabitatge espera posar en el mercat un centenar més de pisos a un preu assequible, per sota del preu del mercat.

Gintra
L'empresa del Grup Pumsa que més ha perdut durant el passat any 2005 ha estat Gintra, que gestiona aparcaments de la ciutat. Tot i les pèrdues, de prop de mig milió d'euros, Gintra s'ha mantingut en la mateixa línia que l'exercici anterior, fins i tot el dèficit disminueix, passant dels 499.000 euros del 2004 als 461.000 de l'any passat.