Xavier Doló s'endú Clean Teach Dolo Group al Canadà

L'empresa, dedicada a la tecnologia de l'aigua, obrirà una seu a Sant Joan de les Abadesses i continuarà treballant amb proveïdors de la comarca

  • ACN
  • Dimarts, 10 Novembre 2015 09:44

Xavier Doló

Clean Tech Dolo Group marxa del Ripollès per instal·lar el centre d'operacions i el seu domicili social a Canadà, on ha trobat el suport econòmic que buscava per comercialitzar la seva tecnologia de l'aigua. Ho farà amb una inversió de 2,6 milions d'euros en els pròxims dos anys procedents d'un grup d'inversors internacionals i amb l'aval del govern canadenc. L'empresari mataroní Xavier Doló portava vuit anys buscant el finançament sense èxit. Actualment ja es comercialitza el Kit Water Doló per reciclar aigües grises –a l'Hospital de Campdevànol es va posar en marxa el primer- i a finals d'any s'instal·larà el primer RPD a Canadà –un corró que aprofita el moviment dels cotxes a la carretera per fer electricitat.

Fins ara només havia pogut comercialitzar el Kit Water Doló a nivell Europeu però té altres productes patentats relacionats amb la tecnologia de l'aigua i la sostenibilitat que esperen poder sortir al mercat ben aviat. Segons explica el seu propietari, Xavier Doló, l'acord amb el govern de Canadà s'ha aconseguit després de ser seleccionats juntament amb cinc empreses més d'arreu del món.

En declaracions a l'ACN, Doló explica que en els últims set mesos han hagut de fer entrevistes i superar tres auditories externes per demostrar la viabilitat empresarial. Però que els contactes amb el govern canadenc han sigut molt positius i que en poc temps s'ha arribat a un acord. "Ens han triat perquè som una empresa 'Clean-Tech' d'energies renovables, sostenibilitat i eficiència energètica", explica Doló, que està molt il·lusionat amb el projecte. I és que el govern de Canadà els ha ofert treballar estretament amb la universitat i el Centre Nacional de Recerca que està vinculat amb el departament de Defensa i l'Aeroespacial. "Es farà una triangulació entre empresa, govern i universitat; m'han demanat que imparteixi classes als estudiants enginyers d'últim any de carrera perquè entrin a la meva empresa a fer pràctiques", afegeix l'empresari mataroní.

L'empresa s'instal·larà a l'Illa de Príncep Eduard, que és on es posarà en marxa el primer RPD dissenyat per Doló. Es tracta d'un corró enfonsat sota l'asfalt que sobresurt uns centímetres i que aprofita el moviment de les rodes del cotxe per generar electricitat. Segons Doló, "volen que utilitzem aquesta illa per catapultar els nostres productes i a canvi, ells volen donar a conèixer aquest indret com a un 'pool' d'atracció econòmica".

Un dels aspectes que més ha sorprès Doló d'aquest país és que tenen molt clar quin és el paper de les start-up i com ajudar-les. I de fet ja fa anys que ho porten a la pràctica, perquè es diu que el primer programa d'emprenedoria data del 1940. En aquest sentit, explica que en comptes de donar diners per ajudar a les empreses, el que fan és posar-te a disposició personal que ja tenen contractat, com ara enginyers, perquè t'ajudin en la implementació del teu negoci. Ja només per això, afegeix, Catalunya i l'estat espanyol està a "anys llum" en aquest àmbit.

El Ripollès com a entrada d'Europa

A principis del 2016 Clean Tech Dolo Group començarà a treballar des de Canadà amb la següent projecció. Aquell any l'empresa facturarà 20 MEUR; el segon any, 44 MEUR i en quatre anys la facturació passarà a ser de 169 MEUR gràcies a l'entrada de nous mercats. Així, el 2016 es començarà a vendre als Estats Units i Canadà però el 2017 està previst entrar amb força a Europa i fer-ho a través de la seu que hi haurà a Sant Joan de les Abadesses. La idea és que al Canadà se centralitzi la part electrònica i de software dels productes mentre que al Ripollès, amb l'ajuda dels diferents proveïdors, es pugui assumir la part mecànica. Segons Doló, la idea és poder mantenir una part de la fàbrica aquí perquè ja hi ha empreses potents que ho poden fer.

Malgrat que durant tots aquests anys l'empresa no ha aconseguit el suport ni el finançament a Catalunya, Doló reconeix que l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i empresaris del Ripollès els han ajudat amb el que han pogut. I per això, volen apostar per mantenir una seu aquí i aprofitar-la de forma estratègica per a la venda a Europa.

Pel que fa a la creació de llocs de treball, es calcula que en el primer any es contractaran 29 persones en plantilla. En el segon any està previst que la xifra es tripliqui i el quart, que s'arribi a les 200 persones. Si tot va sobre el previst, diu Doló, "els proveïdors del Ripollès han de créixer amb nosaltres".

Vuit anys de sacrificis personals

L'empresari recorda que durant vuit anys han estat buscant sense èxit els 600.000 euros que els feien falta per "demostrar que podíem fer aigua" amb l'Hidromach, una tecnologia que permet produir aigua a gran escala a través de la humitat ambiental i abastir a una gran ciutat o fins i tot en situacions d'emergència amb un kit portàtil. A finals del 2013, l'empresa va anunciar que estava a punt de tancar un acord amb un fons d'inversió xinès per valor de 4,5 MEUR que el permetria exportar la seva tecnologia a la Xina. Finalment, però, l'acord no va ser possible i el projecte d'expansió va quedar aturat.

"Hem arribat fins aquí amb l'aigua al coll", assenyala Doló que admet que ha hagut de fer molts sacrificis personals per poder tirar endavant les seves idees. Segons diu, un "empresari d'I+D+I es passa vuit anys investigant i invertint; és un calaix sense fons però ara tenim tres productes, diverses patents i nous projectes en curs". Critica que les administracions i les entitats bancàries d'aquí només es basen en balanços anteriors i facturació i que això fa impossible tirar endavant els projectes. Malgrat tot, ho han aconseguit gràcies en bona part al suport d'amics i petits inversors que han apostat pel projecte i que hi han posat diners. Segons Doló, es preveu que a partir del gener puguin cobrar dividends per valor d'un 27,5% de la quantitat invertida.

En els últims anys, l'empresa ha participat en competicions internacionals per donar-se a conèixer –Dubai, EUA i França. Doló creu que ha sigut una de les claus per poder marxar ara a Canadà. Segons l'empresari, "aquí no tenim futur; marxem on hi ha les condicions més òptimes per tirar endavant els projectes" i afegeix que fer-ho amb el segell de Canadà és també un aval de qualitat dels productes.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: