El komono

El komono és la tercera de les categories que la Marie Kondo ens fa ordenar. Saps quins objectes inclou? Descobreix-los en aquest post i que res t'aturi a l'hora d'ordenar!

Blocs, enjoy order-el komonoSempre us repeteixo moltes vegades que a l’hora d’ordenar és molt important fer-ho seguint les quatre categories principals que defineix la Marie Kondo en els seus llibres.


Les recordeu?:

 1. Roba
 2. Llibres
 3. Komono
 4. Objectes de valor sentimental.

De les quatre categories, la roba, els llibres i els objectes de valor sentimental crec que queda clar què són només llegint-ne els noms. Però: i el komono? Què és exactament?

Komono és una paraula japonesa que vol dir “coses vàries”. Dins d’aquesta categoria, doncs, s’engloben tota la resta de coses de la casa que no s’inclouen en les altres tres categories. I si us ho pareu a pensar....en són  moltes!!!

 • Cables elèctrics
 • Papereria
 • Objectes de cuina
 • Cosmètics
 • Productes de neteja
 • Joies
 • CD’s
 • Ulleres
 • Material per fer manualitats
 • Monedes
 • …..

Hi ha tantes subcategories dins del komono que tinc clar que és la categoria que més costa a l’hora d’ordenar. Només de pensar en agrupar-les totes en un sol lloc, recopilant-les de tots els racons de casa on poden estar escampades, ja cansa.

A més, objectes com la roba, més o menys sabem on la tenim i està bastant agrupada dins de casa (l’armari i els calaixos de l’habitació, algun armari que tinguis en una altra habitació i potser si tens un vestidor).Però: i els cables? O les monedes? Segur que en tens per tota la casa, dins de bolsos, en els calaixos, a la cuina, sota el sofà, a l’escriptori,....

El més complicat del komono crec que és agrupar tots els objectes d’aquella categoria en un sol lloc. I després, decidir on guardar-los. Per això, facilita molt les coses conèixer quines són les subcategories de komono que tenim a casa. Un cop clares, és més fàcil començar a agrupar els diferents objectes que les formen en un mateix punt.

I tot i que en aquest cas no hi ha fixat un ordre concret per ordenar el komono (ja que les subcategories poden ser molt diverses i variar en funció de cada casa), la Marie Kondo proposa aquest ordre:

 1. CD i DVD
 2. Objectes d’escriptori (amb totes les subcategories que pot incloure)
 3. Objectes electrònics
 4. Productes d’higiene personal, cosmètics, maquillatge i medicaments
 5. Diners i targetes
 6. Eines
 7. Objectes de hobbies
 8. Roba de casa (llençols, tovalloles, estovalles,...)
 9. Objectes de cuina
 10. Objectes del bany
 11. ........

I es podrien anar allargant en funció de cada casa i cada una de les persones que hi viuen.

A partir d’aquí seguirem el procediment habitual:

 1. Descartar les coses que ja no volem. Dins del komono ens podem trobar en casos d’objectes que si t’ho pares a pensar, no és que realment et facin feliç, com per exemple el grup de les eines o alguns estris de cuina.

En aquests casos, però, no hem de pensar tant en quedar-nos amb el que ens faci feliç si no més aviat en el que ens pot facilitar la vida en un moment donat. Un martell no et fa feliç però t’ajuda quan has de fer alguna feina de bricolatge a casa. O un obridor de llaunes no és que sigui especialment bonic, però el necessites per cuinar.

 1. Decidir on guardar-les. És important guardar les coses de cada categoria en un mateix lloc. Aprofita ara que les tens totes juntes, per veure quin volum ocupen i decidir quin és el més adient. Hi ha coses que estarà molt clar on aniran, com els objectes de la cuina o els del bany.

Però altres coses, com els CD, els cables o els materials de les manualitats, per exemple, cal pensar bé el seu lloc. Recordeu que aquest sempre serà un lloc on ens sigui fàcil accedir-hi si és un objecte d’ús habitual, però sobretot, que també sigui fàcil de guardar un cop ho haguem utilitzat. Si decidim que el seu lloc sigui dalt de tot d’un armari o al fons d’un calaix, ens farà mandra guardar-lo i el deixarem a qualsevol lloc, tornant a generar desordre.

I com sempre recomano, utilitzeu caixes per agrupar els objectes. I amb més raó ara que guardarem coses que poden arribar a ser molt petites i que s’escampen fàcilment dins dels calaixos i armaris.

Sí. Definitivament el komono és la categoria més complicada per la quantitat de coses que engloba. Però fixant les subcategories i amb paciència, ho podem aconseguir!

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: