L'ordre a l'hora d'ordenar. Les categories.

La Marie Kondo parla de tres passos bàsics a l'hora de començar a ordenar

Blocs, enjoy ordre-categoria per ordenarLa setmana passada ja us avançava que la Marie Kondo defineix ens els seus llibres una metodologia a seguir quan es vol començar a ordenar.


Aquesta presenta tres passos concrets que cal realitzar de manera ordenada (agrupar, descartar i guardar) als quals jo vaig afegir un pas previ també molt importat: decidir-nos a ordenar!

Aquests propers dies m’agradaria parlar-vos d’aquests tres passos. Començaré avui per les categories a l’hora de dur-les a terme, per a les quals també s’estableix un ordre que us detallo a continuació:

  1. Roba
  2. Llibres
  3. Komono
  4. Records o objectes de valor sentimental

És a dir, sempre començarem ordenant la roba, després els llibres, seguirem pel komono (paraula d’origen japonès que fa referència a objectes varis) i acabarem amb els records o objectes amb valor sentimental.

Per què aquest ordre tant pre-definit i per què la importància de seguir-lo? Estic segura que molts us he trobat en la situació de voler començar a organitzar-se i no saber per on tirar. Seguir aquest ordre serveix, en primer lloc, per tenir clar per on hem d'iniciar el procés i no anar-nos-en per les branques saltant d’un lloc a l’altre (que l’únic que ens servirà serà per perdre temps i energia i no avançar).

En segon lloc perquè, com en tot, per fer bé una cosa cal una mica d’entrenament o pràctica. En aquest cas, la Marie Kondo considera que la roba és una bona categoria per començar l’entrenament de descartar coses. Quasi tothom tenim molta roba (MOLTA) i poc afecte a la majoria d’ella. A veure, sempre tenim una samarreta o uns pantalons preferits, però per cada un d’aquests potser en tenim sis, set, vuit o moltes més peces que simplement ens agraden però que no ens suposa cap esforç descartar-les (i menys si són low-cost o de propaganda). Per tant, començar a ordenar/descartar per la roba ens ajudarà a agafar ritme, que serà molt necessari per quan passem als llibres, al komono i sobretot als objectes amb valor sentimental.

Quan dic agafar ritme vull dir que ens ajudarà a trencar el gel i perdre la por a desfer-nos-en de coses que tenim per casa i que no utilitzem, però que sempre guardem per “si de cas”. Començar per la roba ens ajudarà a veure que no passa res per llençar el que ens fa nosa.

A mi, però, el que em va fer obrir els ulls va ser treure llibres de la meva llibreria, de la que sempre me n’havia sentit orgullosa per la quantitat d’exemplars que hi tenia. Els llibres sempre havien estat “sagrats”, però quan els vaig començar a mirar amb ulls d’organitzadora professional, em vaig adonar que en tenia molts que, un cop llegits, no em llegiria mai més i molts que no m’havien agradat mai.
Després de la purga, quan vaig veure com de buida havia quedat la llibreria, contràriament al que pensava em vaig alegrar perquè tots els títols que veia eren els que realment m’havien emocionat al llegir-los!! Llavors em vaig adonar que seria capaç de llençar/descartar/regalar/vendre qualsevol cosa de casa meva perquè ja sabia quin era el meu objectiu: rodejar-me només del que em feia feliç i evitar les coses supèrflues.

A tu també et pot passar. O no. Potser necessites arribar als komono (joguines, estris de cuina, objectes per practicar esport,...) per començar a adonar-te’n de com vols que sigui casa teva. El que és segur és que si comencem pels records o per les coses amb cert valor sentimental, és molt més difícil veure la llum perquè són els objectes que realment costa més de descartar i que fins que no tens una certa pràctica, no acabes de descartar mai. Per això la importància de fer-ho en l’ordre establert: roba, llibres, komono i records.

Què? T’animes a començar??

Àmmia Serra | Enjoy Order

Enjoy Order neix per ajudar a persones o empreses que no tenen temps o no saben com organitzar les seves coses. Àmmia Serra és membre de l'AOPE, Asociación de Organizadores Profesionales de España.
e-mail: enjoyorder2017@gmail.com

Lloc Web: www.enjoyorder.net/

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: