Imprimir aquesta pàgina

Stop a l'epidèmia del TDAH (4/4)

"Un bon ull clínic o pedagògic".

Blocs, apunts psicologics-epidemia del TDAH (4)
Al núm. 1537 (fa 3 anys) explicava un cas. El de la Lynne Gillian (nascuda a Anglaterra, 1926). Era una coreògrafa anglesa, no massa coneguda.


Ella ha estat responsable de coreografies, com "El fantasma de l'òpera" i d'altres. Gillian té una història molt interessant. Com va arribar a ser una gran i magnífica ballarina? És un exemple de saber situar-se davant d'una nena de 7 anys, molt moguda. I no seguir al peu de la lletra com a únic camí el DSM-5 (Manual Diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals). El que en diem: "un bon ull clínic o pedagògic". Quan anava a l'escola no anava bé en els estudis i mogudíssima. Caldria rellegir-lo.

Cal recordar el llibre Les intel·ligències múltiples (1983) de Howard GARDNER. Molts nens i nenes s'avorreixen a classe. No se senten ben estimulats. La primària és l'etapa més important encara que no ho sembli. Així i tot, només es treballa bàsicament dues intel·ligències: 1. La lògica-matemàtica i 2. La lingüística. Però n'hi ha d'altres. 3. La musical. 4. L'espaial. 5. Corporal-cinestèsica. 6. La interpersonal. 7. La intrapersonal. I darrerament, 8. La naturalista. 9. L'existencialista.

Si el Sistema d'Ensenyament es transformés i estigués per sobre els partits polítics, el TDA/H seria una altra cosa.

Temes a continuar reflexionant-hi per evitar epidèmies psíquiques. Una consulta sempre és important. Començant amb el tutor/a.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat