Els malestars

Jaume Patuel i Puig. Psicòleg-psicoterapeuta

Un escriptor alemany, Goethe, expressava aquestes paraules: “El talent s’educa en la calma i el caràcter en la tempesta”...Però, resulta, que la quotidianitat no sempre és calma i, a vegades, és una tempesta contínua. Són els malestars, no sentir-se bé. Les dificultats de cada dia. Aleshores, podem afirmar que els malestars formen part normal de la vida, no són anomalies, ni malalties, ni patologies. Cal fer forta la personalitat. Un ego fort, segur, confiat. I el caràcter s’educa en aquests moments.Per això no s’han de tallar els fils de la papallona per tal que pugui sortir per si mateixa (Veure la columna del núm. 1433). I així entrem en el camp de la pedagogia o de l’educació. El jo fort, el caràcter o la personalitat, ha de saber que els malestars no són malalties ni s’han de patologitzar. Però, avui dia hi ha tota una tendència, que malauradament es va generalitzant, que converteix els malestars en malalties, les patologitza. Per tant, si són “malalties”, cal medicaments perquè el nen o la nena, l’adolescent, el o la jove puguin controlar-se. Un control medicamentós per reemplaçar la lluita, l’esforç. Però aquests malestars també afecten a les persones que ja no són jovenetes, sinó responsables de família, del treball, de l’empresa... Malestars produïts per la mort d’un ésser estimat o d’un amic, un disgust familiar, una ruptura de parella, una separació, un fracàs, les dificultats normals de relació com d’altres. Ara bé, si aquest malestar no es pot gestionar emocionalment, per mil motius, cal aleshores un ajut per saber aprendre a gestionar-lo. I el medicament no reemplaça la motivació o la voluntat d’esforç. I si cal un ajut psíquic, no s’ha de veure com si fos un boig... I no tenir cap mena de vergonya en demanar l’ajut. Per tant, els malestars es gestionaran adequadament si han après les papallones a sortir del capoll per si mateixes i poder volar amb la seva pròpia empenta.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: