Mel. Mosques.Vinagre

Jaume Patuel I Puig. Psicòleg-Psicoterapeuta

A la columna del núm. 1430, parlava dels QI i QE. Ara bé, al final, posava “Deia que la idea bàsica d’aquella poesia apresa a l’escola era: amb una gota de mel (QE) es cacen moltes més mosques que amb un barril de vinagre (QI)”.Doncs bé, uns lectors m’han dit que hi ha alguna errada amb el QI... i tenen tota la raó. Tant la mel com el vinagre representen emocions, per tant són QE (quocient emocional). I les mosques representen els aprenentatges escolars o intel·lectuals, per tant el QI (Quocient intel·lectual). Això em dóna peu per poder insistir en la importància de les emocions, reaccions molt instintives que són acompanyades de reaccions físiques. Les més importants són la ira, l’alegria, la por i la tristesa. Alguns autors hi afegeixen el sentiment de culpabilitat. Totes elles són automàtiques i tenen una funció de defensa o creixement en l’ésser humà, com en els animals. Les secundàries són amor, sorpresa, vergonya, aversió i d’altres.Ara bé, quan les emocions s’elaboren, es cuiden, es treballen, emergeix tota la gamma de sentiments o sensibilitats. Per tant, convé tenir una bona intel·ligència emocional. Què vol dir? Conèixer-se, comprendre’s per comprendre els altres (empatia) i saber-se controlar o gestionar de forma adequada les emocions (assertivitat). I aleshores tindrem o bé el vi dolç (mel) que cal sempre elaborar, estar-hi sobre o el vi agre, que no fent res, es fa vinagre.I les emocions són a la base de tota mena d’aprenentatge, coneixement, pensament o raonament, que en la poesia són les mosques. L’estabilitat emocional és un gran factor per als aprenentatges escolars i de la vida.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: