QE i QI...Dues realitats diferents.

Jaume Patuel I Puig. Psicòleg psicoterapeuta.

El QE vol dir. Quocient emocional. El QI vol dir: Quocient intel·lectual.El primer és aquell seny, aquell sentit comú, aquell sisè sentit que indica en l’infant, en l’adolescent, en el jove, en la persona madura, una forma de veure i comprendre el món basat en el seu equilibri mental. Ara bé, a aquest món emocional li cal també aprenentatges. Quins? Conèixer les diferents emocions, com gestionar-les, com canalitzar-les... Aprendre un domini de si mateix. Ser assertiu: Saber defensar el sí o el no amb energia, no violència. Amb seguretat, no agressivitat. Per tant, tota persona que té relació amb altres convé que conegui el seu QE.  El segon es refereix a tots els aspectes d’aprenentatge que es fan a l’escola i que cal aprendre’ls bé per a desenvolupar les capacitats intel·lectuals, que són necessàries per a la vida. L’escola fa servir o bé les notes o la frase Progressa adequadament o no adequadament.Ara bé, els aprenentatges progressen sempre que estiguin acompanyats de l’oli, és a dir, de les emocions, de la bona relació amb qui instrueix o ensenya. La relació afectiva o emocional és bàsica, imprescindible perquè el QI pugui rendir i millorar.Per tant, tota persona que instrueix o ensenya ha de saber que la seva actitud, la forma de ser o comportar-se té un gran pes en l’alumnat.Com deia aquella poesia apresa a l’escola: Amb una gota de mel (QE) es cacen moltes més mosques que amb un barril de vinagre (QI). Per això un bon QE amb un normalet QI, la gent creix, madura i respecta els altres.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: