Equivocar-se

Jaume Patuel i Puig. Psicòlegpsicoterapeuta

Si considerem que el perfeccionisme pot ser una alteració mental, lleugera o greu, ja que el perfeccionisme no existeix, sinó només en la fantasia, hauríem de procurar no exigir-lo a les altres persones.  Una exigència no raonable pot pertorbar la salut mental.Aleshores tenim en compte aquesta realitat psíquica, cal acceptar que equivocar-se és humà o natural o normal en l’ésser humà.Ara bé,  no parlo de l’equivocació fruit de lleugeresa, de no pensar, de manca de responsabilitat. Ja que aquesta equivocació pot evitar-se amb facilitat. Com? Senzillament, posant-hi més atenció, més seny i més cura de voler fer les coses bé. Acceptar fer-ho bé, i si cal fent un esforç. És fa ràpidament si la persona té un equilibri emocional normalet. Però, molt probablement, la realitat ens manifesta que hi ha molta lleugeresa i després tossudesa en no acceptar allò que s’ha fallat. Com saber-ho? ...Cal veure la reacció quan se’l corregeix o se li diu que s’ha equivocat. Reaccions brusques, inadequades, respostes orgulloses. També atacs físics, agressions, insults, qualsevulla cosa, menys reconèixer al moment que s’ha equivocat...Per tant, no parlo d’aquest error o equivocació, sinó d’aquella que creient que és certa l’afirmació d’allò que diu o ha escrit, se li fa veure que no és com ell pensava o deia. Així podem dir que equivocar-se és humà. Tothom s’hi pot trobar.Ara bé, acceptar l’error i saber acceptar-lo i corregir-se és de savis. Per tant, davant un error o equivocació: Com reaccionem? Què fem? Quantes jugades ens fa l’orgull o el narcisisme...No podem resoldre problemes pensant de la mateixa manera que quan els vam crear, ens diu Albert Einstein. O com diu un proverbi: Hem de saber anticipar-nos a trobar allò còmic que hi hagi en nosaltres. Així podrem evitar que els altres es mofin de la nostra poca perfecció...

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: